Nieuwe zeugenstal bij provinciaal ondersteund praktijkcentrum (PVL) te Bocholt
Op maandag 16 september 2024 gaven Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v) en gedeputeerde van Landbouw, tevens voorzitter van PVL Inge Moors (cd&v) het startschot voor de afbraak van de ‘milieustal’ in Bocholt. Van deze zeugenstal werd in 1991 door toenmalig bevoegd Vlaams minister Theo Kelchtermans de eerste steen gelegd aan de eerste emissiearme zeugenstal in Vlaanderen. 33 jaar later moet deze, toen hypermoderne stal, alweer plaats ruimen voor een nieuw exemplaar met bijhorende kantoorruimtes voor het Proef- en Vormingscentrum voor de Landbouw (PVL).
De milieustal in Bocholt was gebaseerd op een uit Nederland beproefd concept dat de ammoniakemissie van de varkens moest reduceren. Daarmee was het een pionier van de ammoniakemissiearme stalsystemen die uiteindelijk in 2004 verplicht werden voor nieuwbouwstallen. Ook vandaag zijn heel wat stalsystemen nog gedeeltelijk gebaseerd op de innovatieve techniek van ruim 30 jaar geleden. Zo zal ook de nieuwe stal gebruik maken van ondiepe mestkelders en een centrale mestopvangput. Uiteraard is de technologie zeer sterk verfijnd t.o.v. het vorige systeem wat toelaat om een ammoniakemissiereductiecoëfficiënt van ruim 60% te behalen voor de nieuwe stal.
De nieuwe zeugenstal zal zo’n 25% groter worden dan de vorige. Dit voor hetzelfde aantal dieren namelijk 98 zeugen. De voornaamste reden is dat de dieren meer ruimte nodig hebben. Bovendien zal de stal gebouwd worden in functie van de hedendaagse maatschappelijke verwachtingen. De nieuwe stal maakt het mogelijk om de dieren zodanig te huisvesten dat ze te allen tijde vrij kunnen rondlopen. Dit moet ook aan varkenshouders inzicht bieden op de wijze waarop ze loslopende zeugen kunnen managen in de periode rond het werpen.
Daarnaast moet de stal diverse vormen van onderzoek toelaten. Ze is op verschillende vlakken gecompartimenteerd en uitgerust met diverse voedersystemen wat het mogelijk maakt om onderzoek uit te voeren. Dit onderzoek kan vrij divers zijn, gaande van het reduceren van ammoniakemissies over het verlagen van medicatiegebruik tot het zuiver verbeteren van de groeiprestaties, …
De stal is tevens voorzien van een bezoekersgang waardoor iedereen de stal kan bezoeken. Dit biedt mogelijkheden aan zowel scholen, lokale verenigingen als toeristen die eens een bezoekje aan een landbouwbedrijf wensen te brengen.
Naast de stal wordt er ook voorzien in een nieuw kantoorgebouw voor de huisvesting van het personeel en het organiseren van opleidingen, vormingen en vergaderingen. In totaal gaat het om een verwachtte investering van 3 miljoen euro waarvan 1,2 miljoen wordt gefinancierd vanuit het Vlaams Landbouw Investeringsfonds (VLIF). De stal is gelegen in het centrum van Bocholt naast de school Biotechnicum. Deze investering versterkt zo ook opnieuw de samenwerking en de positie van het landbouwonderwijs in de regio Noord-Limburg.
There are no comments