Wonen in Limburg cijferdossier
”In een nieuw cijferdossier worden bepaalde facetten van wonen in Limburg in kaart. Door koppeling van gegevens uit het Rijksregister en het Kadaster krijgen we zicht op zowel kenmerken van woningen als van bewoners. Opvallende vaststellingen voor Limburg in dit dossier: Limburg is de provincie die het meeste mensen met een eigen woning telt, eenoudergezinnen zijn het minst vaak eigenaar van een woning, het percentage eigenaars stijgt recht evenredig met de leeftijd, Limburg is de provincie met het minste appartementen en het minste oudere woningen van Vlaanderen”, duidt gedeputeerde voor wonen Inge Moors (dc&v).
Een nieuw cijferdossier brengt cijfers over wonen samen
Via limburg.incijfers.be ontsluit de provincie Limburg heel wat cijfers en statistieken, ook over wonen. Een aantal indicatoren over wonen werd nu samengebracht in een nieuw cijferdossier, dat zicht geeft op kenmerken van woningen en de huishoudens die erin wonen. Meer info over dit cijferdossier via limburg.incijfers.be.
Limburg telt het meeste mensen met een eigen woning
In 2023 is in heel Vlaanderen 69,0 % van de huishoudens eigenaar van de bewoonde woongelegenheid, 31,0 % is huurder. In Limburg ligt het percentage eigenaars met 73,1 % het hoogst van alle Vlaamse provincies, het percentage huurders ligt met 26,9 % het laagst van alle Vlaamse provincies.
Opvallend is dat we binnen Limburg vooral in de eerder kleine gemeenten een hoger of veel hoger aandeel eigenaars dan gemiddeld terugvinden. Van de drieëntwintig gemeenten met een veel
hoger of hoger percentage eigenaars is Beringen de enige gemeente met meer dan 30 000 inwoners.
Slechts 1 op 2 eenoudergezinnen is eigenaar van zijn/haar woning
De verhouding tussen gezinstype en eigenaar of huurder zijn leert ons dat eenoudergezinnen het minst vaak eigenaar zijn van de gezinswoning. In 2023 is in Limburg bij eenoudergezinnen slechts iets meer dan de helft (50,4 %) eigenaar van de bewoonde woongelegenheid. Ook bij alleenwonenden ligt dit percentage niet zoveel hoger (55,7 %). Dit in contrast met koppels met en zonder kinderen, waarbij het percentage eigenaars 80 % of meer is.
Percentage eigenaars stijgt met de leeftijd
Het aandeel eigenaars stijgt naarmate de leeftijd van het gezinshoofd van de woning toeneemt: dus hoe ouder het gezinshoofd, hoe meer kans dat hij/zij eigenaar is. In de provincie Limburg komt het percentage eigenaars in de leeftijdscategorie 25-34-jarige gezinshoofden in 2023 uit op 57,5%, dit stijgt gestaag tot 76,3 % bij de 50-64-jarigen om uit te komen op 78,9% bij de 65-79-jarigen. Bij gezinshoofden van 80 jaar en ouder valt het percentage weer wat terug: tot 75,7 %.
Limburg is de provincie met het minste appartementen
Bijna een kwart (23,5 %) van de woongelegenheden in Limburg is een appartement. Dat is het laagst van alle Vlaamse provincies en dus ook lager dan in het Vlaams Gewest (28,9 %). Daarmee samenhangend is in Limburg in 2023 ruim drie kwart – 76,1 % om precies te zijn – van de woongelegenheden met een woonfunctie een individuele woning. Onder ‘individuele woning’ verstaan we huizen, hoeves, handelshuizen, kastelen, noodwoningen en pastories. In Limburg is het aandeel individuele woningen het hoogst van alle provincies en dus ook hoger dan in het Vlaams Gewest (70,4 %).
Limburg heeft het laagste percentage oudere woningen van Vlaanderen
In onze provincie is minder dan 1 op 3 (32,4%) van de woningen gebouwd vóór 1983. Daarmee heeft Limburg het laagste percentage oudere woongelegenheden van heel Vlaanderen. In het Vlaams Gewest dateert 38,9 % van de woongelegenheden van minstens 40 jaar geleden. Uitschieter hierbij is de provincie Antwerpen met 43,2%.
Anderzijds beschikt Limburg over het hoogste aandeel recentere woongelegenheden, met 42,8 % woongelegenheden gebouwd en/of gewijzigd sinds 2001. In het Vlaams Gewest gaat het om
38,8 % van de woongelegenheden. Als we kijken naar de drie deelindicatoren van de jongere woongelegenheden, dan valt op dat het percentage woongelegenheden gebouwd en/of gewijzigd sinds 2021 (3,7 %) in Limburg (en Vlaams-Brabant) het hoogst is van alle Vlaamse provincies, dat het percentage woongelegenheden gebouwd en/of gewijzigd van 2011 t.e.m. 2020 in onze provincie (19,8 %), op één na, het hoogst is en dat het percentage woongelegenheden gebouwd en/of gewijzigd van 2001 t.e.m. 2010 in onze provincie (19,3 %) veruit het hoogst is van alle Vlaamse provincies.
There are no comments