Visie voor Limburg

Wij geloven in een provincie die een verbindende rol opneemt: gezinnen, ondernemers, jongeren, onderwijs, alle Limburgers. Want samen zijn wij het sterkst, behouden we wat er vandaag is en wapenen we ons om nog beter te doen in de toekomst.
We zetten in op een eigen Beleidsplan Ruimte Limburg, met kansen voor ontwikkeling op maat van Limburg. Wat we zelf doen, doen we beter.
Limburg bestaat uit open ruimten en steden op mensenmaat. Het is bij ons gezellig druk en tegelijk rustig. Het is vanuit dat Limburgse DNA dat we willen vertrekken om de uitdagingen van morgen te overstijgen.
Steden en dorpen moeten in de kern verdichten, om zo onze open ruimte te vrijwaren. Groei en groen moeten samen gaan.
Limburg is niet de parking of de groene compensatie voor de rest van Vlaanderen. Onze dorpen hebben een eigenheid en verdienen het om volwaardig behandeld te worden.
Fruit Valley zal de fruitstreek in Haspengouw naar een nieuw niveau brengen. De samenwerking met bedrijven en andere sectoren zal leiden tot kruisbestuivingen die voor alle partners toegevoegde waarde te bieden heeft.
Haspengouw krijgt met de aankoop van het Fruitspoor een top-belevingsroute: fietsen tussen het fruit zal zuurstof geven aan onze dorpen, erfgoed, het toerisme en onze economie in Zuid-Limburg.
Het Kolenspoor zet Limburg op de rails van innovatieve mobiliteit. Toplocaties worden weer actief met elkaar verbonden.
Nieuwe impulsen voor de Limburgse steden en een vitaal platteland zorgen voor een aantrekkelijke provincie, vol met gelukkige Limburgers. Het is onze ambitie als regisseur van het streekbeleid om die unieke combinatie mogelijk te maken.
Met mobiliteit als sleutel tot toekomstige ontwikkelingen moet Limburg krijgen waar het recht op heeft: een sterker openbaar vervoer en betere ontsluitingsmogelijkheden. Onze toekomst maken we zelf.
Limburg is de Vlaamse fietsprovincie bij uitstek, zowel recreatief als functioneel. Fietssnelwegen en toeristische routes doorheen unieke locaties staan hoog op de agenda.
Limburg ligt dan wel niet in de Vlaamse ruit, maar wel in het hart van de Euregio. In deze unieke centrale ligging ligt onze ontwikkelingskracht.
We investeren verder in een ruim en sterk toeristisch aanbod, waar de Limburger zelf kan van genieten. Dit bevordert onze welvaart én ons welzijn.
We zetten talentontwikkeling centraal: kwaliteitsvol onderwijs en innovatieve sectoren zorgen ervoor dat het nodige talent naar Limburg komt of er blijft.
Door echt in te zetten op innovatie en duurzaamheid, maken we de Limburgse land- en tuinbouw klaar voor de toekomst. Zo garanderen we voldoende ruimte voor deze sector die Limburg zo uniek maakt./die Limburg zo typeert.
Onze KMO’s zijn de groeimotoren voor onze economie. Daarom zorgen we via doelgerichte maatregelen voor de verdere professionalisering van hun bedrijfsmanagement, innovatie en internationalisering. Samen we van Limburg een provincie die met ambitie de toekomst trotseert en welvaart voor iedereen creëert.
1 kind op 7 leeft in armoede. Dat moet beter. We moeten de strijd aangaan tegen armoede van kinderen en de gezinnen waarin ze opgroeien. -> lege boterhamdoos
Limburg klaar maken voor industrie 4.0. We mogen de boot van de digitalisering niet missen. Door ondersteuning van projecten waarbij we onderzoek en de maakindustrie laten samenwerken kunnen we innovatieve crossovers vinden, die zelfs in andere sectoren kunnen toegepast worden.
Om Limburg klaar te maken voor de toekomst, maken we van onze provincie een slimme regio: zonnepanelen, elektrische oplaadpalen en wateropvangsystemen mogen geen uitzondering meer vormen bij nieuwe projecten.

Fotocredits: Robin Reynders, Els Verbakel, Guido Sweron, Sarie van den Bossche, Guy van Grinsven